ОЦІНКА ЯКОСТІ ВОЛОКНА ЗІ СТЕБЕЛ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО, ВИРОЩЕНОГО В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Мета. Визначити комплексний показник якості для волокна зі стебел льону олійного, вирощеного в аграрно кліматичних умовах Західного Полісся.
Методика. Для визначення комплексного показника якості волокна льону олійного використовували аналітичні та розрахункові методи. Значення показників якості отримані експериментально з допомогою сучасних вимірювальних засобів у відповідності до діючих нормативно-технічних документів.
Результати. Комплексне використання льону олійного передбачає застосування волокна, яке можна з нього отримати. На сьогодні встановлені основні фактори, що впливають на формування споживних властивостей волокна льону. В статті розраховані коефіцієнти вагомості для основних показників якості волокна льону. Для визначення вмісту волокна, лінійної щільності, розривного навантаження, масодовжини та кольору використали методи досліджень визначені у стандартах. Досліджувались сорти льону олійного Сонєчни та льону-довгунцю Чарівний, вирощені на дослідних ділянках. Базовими приймалися максимальні значення показників, які встановлені стандартами. Комплексний показник якості волокна льону олійного та волокна льону-довгунця становить відповідно 0,70 та 0, 92. Тому можна зробити висновок, що волокно льону олійного, отримане за відповідних кліматичних умов і зібране у встановлені строки придатне для подальшого використання в текстильній та інших галузях промисловості.
Наукова новизна. Розрахований комплексний показник якості для волокна отриманого зі стебел льону олійного, вирощеного в аграрно-кліматичних умовах Західного Полісся.
Практичне значення. Показана можливість комплексного використання льону олійного, вирощеного в аграрно-кліматичних умовах Західного Полісся.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Посилання
2. Калінський Є. О. Удосконалення та автоматизація процесів визначення якісних показників лляного волокна / Є. О. Калінський // Вестник ХНТУ (Технология легкой и пещевой промішленности): зб. наук. ст – Херсон: Херсонський НТУ – 2014 – № 4(51).
3. Бартків Л.Г. Оцінка якості стебел соломи льону олійного різних способів збирання з метою розробки нормативних документів / Л.Г. Бартків, Л.А. Чурсіна, О.О. Горач// Вестник ХНТУ (Технология легкой и пещевой промішленности): зб. наук. ст – Херсон: Херсонський НТУ – 2015 – № 4(55) 88-92.
4. Ягелюк С. В. Визначальні показники якості льоносировини / С.В. Ягелюк // Товарознавчий вісник: зб. наук. праць. – Луцьк: Луцький НТУ – 2013. – Вип. 6. С. 153-158
5. Ягелюк С.В. Формування властивостей льняних матеріалів: монографія / С.В. Ягелюк. – Луцьк: Луцький НТУ, 2016. – 144 с.
6. Дідух В.Ф. Показники споживних властивостей волокна льону олійного, вирощеного в умовах Західного Полісся / В.Ф. Дідух, С.В. Ягелюк, Ю.М. Онюх // Сільськогосподарські машини: зб. наук. ст. – Луцьк: Луцький НТУ – 2017 – Вип. 38.
7. ГОСТ-28285-89. Солома льняная. Требования при заготовках; введ. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 22 с.
8. ДСТУ 4149:2003. Треста лляна. Технічні умови. – К.: Держспоживстандарт України, 2004. – 14 с.
9. ДСТУ 4015:2001. Льон тіпаний. Технічні умови. – К.: Держспоживстандарт України, 2001. – 12 с.
10. ДСТУ 4015:2008. Волокно лляне коротке. Технічні умови – К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 12 с.