INFLUENSE OF STRUCTURE PARAMETERS OF LINEN FABRICS ON THE FORMATION OF THEIR CONSUMER PROPERTIES

Main Article Content

O. PAKHOLIUK

Abstract

Purpose. Evaluate the impact parameter structure, primary and final processing of the linen fabrics on the formation of their consumer properties


Methodology. In the article using current state standards prescribed methods. Research and assessment of changes in the mechanical and aesthetic properties of the investigated tissue was performed using conventional tools (wrenches, physico-chemical, colorimetric) and visual expert methods.


Findings. To preserve the inherent fiber and flaxseed products from its unique mechanical and hygienic properties wardrobe-shirt fabric should not contain more than 20-25% of synthetic fibers and their low toxicity paint should be synthetic or even better vegetable dyes. Formation of high consumer properties of linen tissue requires deeper research in the greening of modern technology whitening (use "cold" resource-saving technology), painting (purposeful selection of synthetic and natural dyes), greening technologies shrinking processing (through the use nonformaldehyde drugs) and further improvement of standardization of criteria, methods and methodologies for assessing the environmental properties of these tissues.


Originality. Found that linen fabrics must not contain more than 20-25% of synthetic fibers and their low toxicity paint should be synthetic or even better vegetable dyes


The practical value. Theoretical generalization and new solution of scientific problems, manifested in increasing durability linen tissues through targeted recruitment of fibrous tissue, makes appropriate dyes and dressing, as well as environmentally friendly modes of prescription and technological processing.

Article Details

How to Cite
O. PAKHOLIUK. (2020). INFLUENSE OF STRUCTURE PARAMETERS OF LINEN FABRICS ON THE FORMATION OF THEIR CONSUMER PROPERTIES. Tovaroznavchiy Visnik, 1(10), 121-128. Retrieved from http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/84
Section
PRODUCTS AND EXPERTISE OF NON-FOOD PRODUCTS AND RAW MATERIALS

References

1. Валько М.І. Наукові основи технологічних процесів одержання модифікованого лляного волокна: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора техн. наук: спец. 05.18.03 «Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва» [Текст] / М.І. Валько. –Херсон, 2002. –20 с.
2.Дианич М.М. Потребительские свойства тканей и трикотажа из смесей льняных и химических волокон [Текст] / Дианич М.М. –М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. –112 с.
3.Живетин В.В. Лен и его комплесное использование: Учеб. пособ.[Текст]/ В.В. Живетин, Л.Н. Гинзбург, О.М. Ольшанская –М.: Информ-знание,2002. –400 с.
4.Кузьміна Т.О. Якість і стандартизація модифікованих лляних волокон: Монографія [Текст] / Т.О. Кузьміна, Л.А. Чурсіна, Г.А.Тіхосова –Херсон: Олді-плюс, 2009. –416 с.
5. Пахолюк Е.В. Исследование стойкости окрасок льняных плательно-сорочечныхтканей к действию многократных стирок [Текст] / Е.В. Пахолюк, Б.Д. Семак, О.И. Передрий, Г.И. Голодюк // Технология текстильной промышленности: научно-технический журнал. –2015. -No 3 (357). С. 78–82.
6.Пахолюк О.В. Роль рослинних барвників у підвищенні рівня екологічної безпеки одягових тканин [Текст] / О.В. Пахолюк // Товарознавчий вісник. –2014. -No 7. С. 90 –96.
7.Пахолюк О.В. Товарознавчі аспекти формування асортименту та якості лляних тканин: Монографія [Текст] / О.В. Пахолюк -Луцьк: Ред.-вид.відділ ЛНТУ, 2011. –186 с