PROBLEMS OF ENSURING OF QUALITY OF WHEAT FLOUR

Main Article Content

DZUBYNSKIY A.
DZUBYNSKA O.
SHEGYNSKIY O.

Abstract

Goal. Determining of quality wheat flour, as well as factors, that influence on consumer properties of the product.


Methods. For determination of consumer properties of wheat flour used organoleptic, physical, chemical and microbiological methods of investigation according to current regulatory documents of Ukraine. Investigation of the properties was conducted by standard methods.


Results. Were analyzed approaches of ensuring the quality of the investigational product. One way to increase consumer properties of flour was determined adjustment the quality with using dry wheat gluten. Besides improving the quality characteristics of flour possibly by wheat germination in solutions of sea salt and applying baking improvers, that contain minerals.


Scientific novelty. Was established the influence the change technological process on quality of the finished product.


Key words: wheat flour, defects, quality, consumer properties, indicator.

Article Details

How to Cite
DZUBYNSKIY, A., DZUBYNSKA, O., & SHEGYNSKIY, O. (2020). PROBLEMS OF ENSURING OF QUALITY OF WHEAT FLOUR. Tovaroznavchiy Visnik, 1(10), 23-29. Retrieved from http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/73
Section
PRODUCTS AND EXPERTISE OF FOODSTUFFS AND RAW MATERIALS
Author Biographies

DZUBYNSKIY A., Lutsk national technical university

Dzubinskiy Andriy - Candidate of Science (Economics), Associate Professor of the Department of Commodity Studies and Expertise in Customs at Lutsk National Technical University

DZUBYNSKA O. , Lutsk national technical university

Dzyubynska Oksana - Assistant of the Department of Urban Construction and Economy of Lutsk National Technical University

SHEGYNSKIY O., Lutsk national technical university

Oleg Shehinskiy - Candidate of Technical Sciences, Associate Professor of the Department of Commodity Studies and Expertise in Customs at Lutsk National Technical University

References

1. Дейниченко Г. В. Дослідження процесу ферментативного гідролізу білка борошняних формованих виробів / Г. В. Дейниченко, Т. О. Колісниченко // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. пр. - Донецьк : ДонДУЕТ, 2003. - Вип. 9. - С. 168-172.
2. Использование пищевого костного полуфабриката (ПКП) в технологи макаронных изделий / [Верешко Н. В., Головко Н. П., Чуйко А. Н., Чуйко М. Н.] // Вісн. Харк. держ. техн. ун-ту сільськ. госп-ва ім. П. Василенка : зб. наук. пр. - Х., 2003. - Вип. 22. - С. 127-132.
3. Шаран А. В. Розроблення технології оброблення пророслих зерен та рекомендацій щодо їх використання : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец.
05.18.02 "Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів" / А. В. Шаран ; Нац. ун-т харч. технологій. - К. : НУХТ, 2004. - 19 с.
4. Сімахіна Г. О. Використання високомінералізованої зернової сировини у вирішенні проблеми мікроелементної нестачі / Г. О. Сімахіна, Т. І. Миколів // Наукові пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - К. : НУХТ, 2009. - № 28. - С. 10-13.