A SYSTEMIC APPROACH TO FOOD SAFETY IN THE EU AND UKRAINE

Main Article Content

HAVRYLIAK M.
SHESTOPAL H. S.

Abstract

Goal. The аnalysis of trends in strategic areas and approaches to the development of food safety in the context of globalization; finding of perspective directions of efficiency of technical regulations.


 


Method. The methodological and theoretical basis of research is based on a comparison of historical, social and economic factors, as well as technical aspects of food production, that determine the appearance and stages of the control system of food safety in Ukraine.


 


Results. The article analyzes the main aspects of the development of systems of food safety, that are created and used in developed countries, their adaptation and implementation in Ukraine. In order to find promising ways to increase and improve the national system of technical regulations ways of implementing the HACCP system in Ukraine are discussed; attention is focused on international experience and implementation of food safety standards. It is shown that the driving force of HACCP in Ukraine were retailers and the expansion of export capacity as a motivator. European retailers usually require not only the introduction of the HACCP system in the production of food, but also certification of food products.


 


International experience in food safety demonstrates the need for legislative consolidation requirements, based on the new European directives and global approaches.


Scientific novelty. Is improved a formation of scientific and practical vision of the formation of food safety management in Ukraine.


The practical significance. Key aspects of the development of food safety that are created and used in developed countries, their adaptation and implementation in Ukraine. For the purpose of ingreasing of sales of food products to domestic producers, the need to change the current approach to the implementation of standards and safety management systems exists. It is shown, that the most effective solution to provide effective food safety management is the introduction of international standards and security requirements.

Article Details

How to Cite
HAVRYLIAK, M., & SHESTOPAL, H. S. (2020). A SYSTEMIC APPROACH TO FOOD SAFETY IN THE EU AND UKRAINE. Tovaroznavchiy Visnik, 1(10), 5-13. Retrieved from http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/71
Section
PRODUCTS AND EXPERTISE OF FOODSTUFFS AND RAW MATERIALS
Author Biographies

HAVRYLIAK M., Lviv University of Trade and Economics

Havryliak Myroslava Yaroslavivna - Candidate of Biological Sciences, Associate Professor of the Department of Customs and Technical Regulation of Lviv Trade and Economic University

SHESTOPAL H. S. , Lviv University of Trade and Economics

Shestopal Halyna Serhiivna - Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor of the Department of Customs and Technical Regulation of Lviv Trade and Economic University

References

1. Плахотін В. Я. Проблеми розробки і впровадження системи НАССР та шляхи їх вирішення / В. Я. Плахотін, І. С. Тюрікова, Т. Ю. Суткович // Наукові праці ОНАХТ, Вип.
36.(2). – 2009 – С. 220-224.
2. Про безпечність та якість харчових продуктів. Закон України від 23 грудня 1997 р.
№ 771/97-ВР (в ред. від 6 вересня 2005 р. з наступними змін. та доповн.) // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 1998. – №19. – С. 98.
3. Хімічева Г. І. Аналіз сучасних принципів і підходів до оцінки якості та безпечності харчової продукції / Г. І. Хімічева, М. А. Зенкін, Т. М. Скалига // Вісник КНУТД. – №6 (92),
2015. – С. 156-163.
4. Крисанов Д.Ф. Система гарантування безпечності та якості харчової продукції в
Україні: ретроспектива реформування та рівень сформованості у європейському вимірі / Д. Ф. Крисанов // Економіка харчової промисловості. – № 4(20). – 2013. – С. 5-10.
5. Ролько О. Упровадження інтегрованої системи управління на м'ясопереробному підприємстві / О. Ролько // Стандартизація сертифікація якість. – №2009. – С. 56-60.
6. Міжнародне технічне регулювання: навч. посіб./ О. М. Сафонова та [ін.]. – Х.: ХДУХТ, 2013. – 372 с.