PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF THE MARKET OF SOUR-MILK PRODUCTS

Main Article Content

A. DZIUBYNSKIY
O. DZIUBYNSKA
O.RECHUN

Abstract

Purpose. Research of dynamics the development of the market of sour-milk products, as
well as factors that are influencing to the consumer properties of the product and its
attractiveness.
Method. For determine the indicators of consumer properties were used organoleptic,
physico-chemical and microbiological research methods in accordance with the current
normative documentation of Ukraine. Market research was conducted according to standard
methods.
Results. Was analyzed the existing approaches to improving the quality of the researched
product. One ofthe ways to improve the consumer properties was defined the quality adjustment
with using a variety of fillers, for example, components of animal (milk, leaven, cheese) and
vegetable (fruits, berries, vegetables, spices) origin. In addition, another way of improving the
nutritional value of sour-milk products is to enrich their composition with protein, carbohydrate
and mineral components.
Practical significance. The obtained research results can be used in the work of domestic
enterprises producing dairy products.

Article Details

How to Cite
DZIUBYNSKIY, A., DZIUBYNSKA, O., & RECHUN, O. (2019). PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF THE MARKET OF SOUR-MILK PRODUCTS. Tovaroznavchiy Visnik, 1(11), 22-28. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2018-11-03
Section
PRODUCTS AND EXPERTISE OF FOODSTUFFS AND RAW MATERIALS
Author Biographies

A. DZIUBYNSKIY, Lutsk national technical university

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of Commodity and Expertise in Customs at Lutsk National Technical University

O. DZIUBYNSKA, Lutsk national technical university

assistant of the Department of Urban Construction and Economy of Lutsk National Technical University

O.RECHUN, Lutsk national technical university

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of Commodity and Expertise in Customs at Lutsk National Technical University

References

1. Ізбаш Є. О. Розробка параметрів підготовки зернових добавок для виробництва молочно-рослинних продуктів / Є. О. Ізбаш, В. О. Моргун, Н. Г. Марінєску // Наукові праці ОНАХТ. Сер. Технічні науки. – Одеса : ОНАХТ, 2010. – Вип. 38, т. 2. – С. 265–268.
2. Дідух Н.А. Медико-біологічні досліди йогурту / Н.А. Дідух, Н.А. Могилянська // Продукты и Ингредиенты – 2009. – №11. – С.46-47.
3. Донцова І.В. Кисломолочні продукти підвищеної біологічної цінності / І.В. Донцова, В.Т. Лебединець, Л.І. Гірняк // Обладнання та технології харчових виробництв – 2010. – Вип.25 – 384 с.
4. Решетило Л.І. Виробництво та споживання йогурту в Україні / Л.І. Решетило, О.І. Заєць // Науковий вісник НЛТУ України – 2011. – Вип.21.6 – С. 291-293.
5. Дiдух, Н.А. Oбґрунтування складу заквашувальнoї кoмпoзицiї для вирoбництва ацидoфiльних кислoмoлoчних прoдуктiв для дитячoгo харчування [Текст] / Н.А. Дiдух, А.С. Авершина // Наук. працi OНАХТ. – Oдеса, OНАХТ. – 2012. – Вип. 42. – Т.2.
6. Державний кoмiтет статистики України: сiльське гoспoдарствo// ре¬жим дoступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
7 ТOП-10 найбiльших вирoбникiв мoлoчнoї прoдукцiї в Українi // Аграрне iнфoрмацiйне агентствo «Agravery» – 2016, [Електрoнний ресурс] – Режим дoступу: http://agravery.com/uk/posts/show/top-10-najbilsih-virobnikiv-molocnoi-produkcii-v-ukraini
8. Вiсник мoлoчникiв – 2016, [Електрoнний ресурс] – Режим дoступу: http://www.ukrmolprom.kiev.ua/ua/analitika/shchomisyachnanalitika/category/2016
9. Oфiцiйний сайт Державнoгo кoмiтету статистики України. [Електрoнний ресурс] – Режим дoступу: http://www.ukrstat.gov.ua
10. Свiтoвий ринoк i мiсце мoлoка на ньoму // Мiлк-юа – 2016 [Електрoнний ресурс] – Режим дoступу: http://milkua.info/ru/post/mirovoj-rynok-moloka-i-mesto-ukrainy-na-nem