ОЦІНКА ЯКОСТІ БЕНЗИНІВ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА ЛУЦЬКИХ АЗС

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

РЕЧУН О.Ю.
МАКСИМУК М.А.

Анотація

Мета. Метою статті є аналіз показників споживних властивостей бензинів, що реалізуються на луцьких АЗС.


 


Результати. Важливо наголосити, що проблема контрабанди та фальсифікації бензинів є основними проблемами на ринку нафтопродуктів в Україні. Найбільшого поширення на вітчизняному ринку нафтопродуктів набули такі тіньові схеми, як контрабанда нафтопродуктів залізничним та морським транспортом; фіктивний експорт нафтопродуктів з метою незаконного відшкодування ПДВ; використання при імпорті нафтопродуктів фірм-посередників, які мають офшорну юрисдикцію, в результаті прибуток скеровується за кордон; обірваний транзит пального і продаж його


 



  • середині країни без акцизних платежів; продаж роздрібним споживачам під виглядом бензину нафтопродуктів на основі бензинових компонентів, які не підпадають під сплату мита; продаж споживачам пального з нижчим рівнем октанового числа тощо. Таким чином, тіньові операції з автомобільним пальним шкодять не лише державі (за рахунок несплати акцизного збору та інших податків), але й споживачам внаслідок продажу неякісного пального.


 


Встановлено, що на ринку м. Луцька функціонує 21 АЗС. Проведено оцінку якості бензинів. В цілому, показники експлуатаційних властивостей бензинів А-95 є не високими, але допускаються згідно Технічного регламенту щодо якості до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив.


 


Практична значимість. Проведено оцінку якості зразків бензинів , що продаються на луцьких АЗС, зроблено висновок про їх переважно низьку якість.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
РЕЧУН О.Ю., & МАКСИМУК М.А. (2020). ОЦІНКА ЯКОСТІ БЕНЗИНІВ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА ЛУЦЬКИХ АЗС. Товарознавчий вісник, 1(10), 162-166. вилучено із http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/90
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ