ВПЛИВ КРЕМНІЙОРГАНІЧНИХ ПРОСОЧУЮЧИХ СКЛАДІВ НА МІЦНІСТЬ ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

МЕРЕЖКО Н.В.
ЗОЛОТАРЬОВА О.Г.

Анотація

Мета. Визначення показників міцності на згин та стиск природних пористих нерудних матеріалів просочених дво- і трикомпонентними сумішами кремнійорганічних препаратів та надання кількісної оцінки впливу розроблених складів на зміну механічної міцності.


 


Методика. Характеристики міцності визначались за загальноприйнятими методиками з урахуванням поправок на розміри. Оцінка ступеню впливу просочуючих складів на механічну міцність природного каменю здійснювалась як за результатами прямих визначень межі міцності на згин і стиск, так і за їх відносною зміною порівняно з вихідним матеріалом.


 


Результати. Розроблено дво- і трикомпонентні суміші на основі силіконатів лужних металів та гідролізату етилсилікату, які використовувались для просочення пористих нерудних матеріалів. Встановлено, що сумарна концентрація просочуючих розчинів не перевищує 5 мас.% у перерахунку на сухий залишок. Визначено найефективніші кремнійорганічні просочуючі склади для пористих природних силікатів (туф, пісковик) та карбонатів (вапняк, черепашник). Встановлено, що для просочених карбонатів відносна зміна міцності на згин може зростати в 2,1 – 3,6 рази, а на стиск – в 4,4 – 13,2 рази. Для просочених силікатів ці показники відповідно складають 2,2 – 2,4 та 2,6 – 10,3 рази.


 


Наукова новизна. Оцінено ефективність застосування бінарних і трикомпонентних кремнійорганічних просочуючих складів для підвищення механічної міцності пористого природного каменю.


 


Практична значимість. Розроблені склади кремнійорганічних сполук можуть використовуватись для просочення природних пористих матеріалів, що застосовуються у будівництві з метою підвищення їх механічної міцності. Поєднання вказаних препаратів в складі комплексних просочуючих розчинів відкриває можливості суттєвого покращення фізико-технічних властивостей нерудних матеріалів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МЕРЕЖКО Н.В., & ЗОЛОТАРЬОВА О.Г. (2020). ВПЛИВ КРЕМНІЙОРГАНІЧНИХ ПРОСОЧУЮЧИХ СКЛАДІВ НА МІЦНІСТЬ ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ. Товарознавчий вісник, 1(10), 112-120. вилучено із http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/83
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ