SWOT-АНАЛІЗ ІНФРАСТРУКТУРИ ЗАКЛАДУ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ПРИКЛАДІ ЇДАЛЬНІ УНІВЕРСИТЕТУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І. М. ДУДАРЄВ
https://orcid.org/0000-0002-2016-5342
В. А. САЙ
https://orcid.org/0000-0002-6187-6175

Анотація

 Мета статті – напрацювати стратегії удосконалення (модернізації) інфраструктури їдальні університету із використанням методу SWOT-аналізу.


Методика. Дослідження проводилося із використанням методу SWOT-аналізу, експертного методу та статистичних методів оброблення експериментальних даних, також використовувався метод мозкового штурму.


Результати. Для гарантування безпечної роботи працівників їдальні та безпечного перебування відвідувачів, а також для виробництва безпечної продукції інфраструктура їдальні університету має відповідати нормам і вимогам чинних нормативних документів. У результаті дослідження інфраструктури їдальні університету були визначені її переваги та недоліки, а також потенційні зовнішні можливості для модернізації та загрози для неї. Аналізувалися складові інфраструктури їдальні: розташування їдальні, її об’ємно- планувальне рішення, системи водопостачання, каналізації, опалення, вентиляції, кондиціонування, електропостачання, технологічне обладнання, інвентар та меблі, а також системи зв’язку, сигналізації, видалення сміття, пожежної безпеки та забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану закладу. Визначені вагові коефіцієнти складових інфраструктури їдальні із використанням експертного методу. Оцінено значущість переваг і недоліків складових інфраструктури їдальні, а також потенційних зовнішніх можливостей та загроз для її функціонування. Обчислені зважені оцінки переваг та недоліків інфраструктури їдальні, а також можливостей і загроз для її функціонування.


Практична значимість. Напрацьовані стратегії удосконалення (модернізації) інфраструктури їдальні університету згідно з якими доцільно: виділити торгове приміщення з окремим входом з вулиці для реалізації власної продукції та встановити зовнішню рекламу; встановити сучасні системи очищення води та стічних вод, а також модернізувати каналізацію; впроваджувати енергоощадні технології; придбати автономне джерело електроживлення; впровадити сучасні платіжні пристрої та інтерактивні технології (електронне меню, онлайн-замовлення з доставленням тощо), а також системи автоматизованого ведення бізнесу; впровадити сортування відходів; встановити сучасну систему пожежної безпеки; впровадити систему НАССР.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДУДАРЄВ, І. М., & САЙ, В. А. (2023). SWOT-АНАЛІЗ ІНФРАСТРУКТУРИ ЗАКЛАДУ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ПРИКЛАДІ ЇДАЛЬНІ УНІВЕРСИТЕТУ. Товарознавчий вісник, 1(16), 47-62. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-4
Розділ
ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
Біографії авторів

І. М. ДУДАРЄВ, Луцький національний технічний університет

доктор технічних наук, професор кафедри технологій і
обладнання переробних виробництв Луцького національного технічного університету

В. А. САЙ, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри
технологій і обладнання переробних виробництв Луцького національного технічного
університету

Посилання

1. Saleba L. V., Saribekova D. G., Zhebrakovskaya I. A. Determination of quality indicators and methods of their control for orange juice drinks. Visnyk of Kherson National Technical University. 2020. № 2(73). P. 54–60.
2. Luckow T., Delahunty C. Which juice is ‗healthier‘? A consumer study of probiotic non- dairy juice drinks. Food Quality and Preference. 2004. № 15(7–8). Р. 751–759. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.12.007
3. Caswell H. The role of fruit juice in the diet: an overview. Nutrition Bulletin. 2009. № 34(3). Р. 273–288. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2009.01760.x
4. Doronin V. Trend zdorovykh napoiv na rynku bezalkoholnoi produktsii Ukrainy [Trend of healthy drinks on the market of non-alcoholic products of Ukraine]. Marketynh v Ukraini. 2009.
№ 4. P. 29–31.
5. Sorokyna Y. M., Doronyn A. F., Demydova T. Y. Razrabotka tekhnolohyy proyzvodstva sokosoderzhashchykh napytkov na osnove bezmykrobnoi kulturalnoi zhydkosty [Development of technology for the production of juice-containing drinks based on germ-free culture liquid]. Pyshchevaia promyshlennost. 2011. № 3. P. 44–45.
6. Babiy O. V., Bondarenko Y. V., Ivchenko D. S. Analysis and prospects for the development of juices and juice products market. Visnyk LTEU. Tekhnichni nauky. 2018. № 20. P. 57–62.
7. Lysytsyna Yu. V., Stetsenko N. O. Novyi sokovmisnyi napii ozdorovchoho pryznachennia z dodavanniam ekstraktu stevii ta syrovatky [A new juice-based health drink with the addition of stevia extract and whey]. Aktualni pytannia nauky i tekhniky u ХХI stolitti : zbirnyk materialiv Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Kyiv : Tsentr Naukovo-praktychnykh Studii, 2014. P. 173–178.
8. Bilek S. E., Bayram S. K. Fruit juice drink production containing hydrolyzed collagen.
Journal of Functional Foods. 2015. № 14. Р. 562–569. https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.02.024
9. Matko S., Levkivska T., Tkachuk N. The improvement of juice beverages production technology using wild raw material. Scientific Works of NUFT. 2020. № 26(6). P. 97–206.
10. Profilaktychnyi sokovyi napii [Preventive juice drink] : patent 21749 Ukraine. № u200700822 ; stated 26.01.2007 ; published 15.03.2007, Bulletin № 3.
11. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Zhyttieva syla» [Soft juice drink «Vital force»] : patent 84765 Ukraine. № u201307203 ; stated 06.06.2013 ; published 25.10.2013, Bulletin № 20.
12. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Balans» [Soft juice drink «Balance»] : patent 85599 Ukraine. № u201306728 ; stated 19.05.2013 ; published 25.11.2013, Bulletin № 22.
13. Bezalkoholnyi sokovyi napii [Soft juice drink] : patent 97178 Ukraine. № u201406535 ; stated 11.06.2014 ; published 10.03.2015, Bulletin № 5.
14. Napii bezalkoholnyi sokovyi «Sadovyi nektar» [Soft juice drink «Garden Nectar»] : patent 106281 Ukraine. № u201213273 ; stated 11.11.2012 ; published 11.08.2014, Bulletin № 15.
15. Ozdorovchyi bezalkoholnyi sokovyi napii [Health soft juice drink] : patent 134786 Ukraine. № u201811263 ; stated 16.11.2018 ; published 10.06.2019, Bulletin № 11.
16. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Zdorovynka» [Soft juice drink «Zdorovynka»] : patent 118469 Ukraine. № u201701892 ; stated 27.02.2017 ; published 10.08.2017, Bulletin № 15.
17. Paul A. A., Kumar S., Kumar V., Sharma R. Milk analog: plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2020. № 60(18). P. 3005–3023. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1674243
18. Ismail M. M. Which is better for humans, animal milk or vegetable milk? Journal of Nutritional Health & Food Engineering. 2015. № 2(5). P. 155–156. https://doi.org/10.15406/jnhfe.2015.02.00067
19. DSTU 4150:2003. Soky, napoi sokovi, nektary plodovo-yahidni, ovochevi ta z bashtannykh kultur [Juices, juice drinks, fruit and berry, vegetable and melon nectars].
20. Pudovkin O. P. Application of qualimetric methods for assessing quality of complex products. Journal of Physics: Conference Series. 2021. Р. 1728 012018. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1728/1/012018
21. Dudarev I., Panasyuk S., Taraymovich I. Innovative technology of chocolate covered multi layered chips. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. 2022. № 5(1). P. 131–146. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260886
22. HOST 6687.2-90. Produktsyia bezalkoholnoi promyshlennosty. Metody opredelenyia sukhykh veshchestv [Products of the non-alcoholic industry. Methods of determination of dry substances].
23. Suchasni metody kondytsiiuvannia ta ochyshchennia vody [Modern methods of air conditioning and water purification] : laboratornyi praktykum / Uklad. : T. Ye. Mitchenko, I. V. Kosohina. Kyiv : KPI im. Ihoria Sikorskoho, 2022. 122 p.