АНАЛІЗ ЯКОСТІ ТА ВАРТОСТІ АНТИКВАРНИХ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВИХ І МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ З БРОНЗИ НА РИНКУ УКРАЇНИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В.В ІНДУТНИЙ
Н.В МЕРЕЖКО
К.А. ПІРКОВІЧ

Анотація

Мета. Виявлення та дослідження основних засад щодо формування висновків про якість та вартість антикварних декоративно-ужиткових і мистецьких творів з бронзи на ринку України, а також побудова математичної моделі для опису реляції «якість-вартість» при здійсненні операцій прогнозування їх вартості.


 


Методика. Для прогнозування вартості у групах споріднених антикварних декоративно-ужиткових і мистецьких виробів з бронзи було використано стандартні методи регресійного аналізу.


 


Результати. Представлено результати дослідження стану українського ринку антикварних декоративно-ужиткових і мистецьких виробів з бронзи. Виділено три товарознавчі групи: прості і недорогі декоративно-ужиткові речі та прикраси, антикварні та мистецькі вироби, пам’ятки культури високого рівня цінності.


 


Створено комплексну шкалу для оцінки їх якості за критеріями: розміри, якість обробки бронзи, вік пам’ятки, наявність важливих написів та клейм, рівень визнання автора та наявність авторського іменника, рівень визнання виробника та наявність його клейма, стан збереження пам’ятки. Створено відповідну класифікаційну модель, а також наведено приклад прогнозування вартості, який демонструє ефективність запропонованої розробки в завданнях незалежної вартісної оцінки.


 


 


 


 


 


71


 


Товарознавчий вісник. – 2017. – Випуск 10.


 


 


Наукова новизна. Виділено три товарознавчі групи виробів з бронзи за якісними характеристиками та встановлено залежності між їх прогнозованою вартістю і порядком вартості.


 


Практична значимість. Розроблено методику визначення прогнозованої вартості антикварних декоративно-ужиткових і мистецьких творів з бронзи, що включає критерії, протокол оцінки та мінімальні базові характеристики вартості у кожній з виділених груп виробів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ІНДУТНИЙ, В., МЕРЕЖКО , Н., & ПІРКОВІЧ, К. (2020). АНАЛІЗ ЯКОСТІ ТА ВАРТОСТІ АНТИКВАРНИХ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВИХ І МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ З БРОНЗИ НА РИНКУ УКРАЇНИ. Товарознавчий вісник, 1(10), 71-82. вилучено із http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/79
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ