ВИЗНАЧЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТЕХНІЧНОЇ ЦЕЛЮЛОЗИ ВИГОТОВЛЕНОЇ З ЛЛЯНОГО ВОЛОКНА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О.О ГОРАЧ
О.Ф. БОГДАНОВА

Анотація

Мета. Дослідити споживчі властивості технічної целюлози одержаної з короткого лляного волокна.


Методика. Експериментальні дослідження споживчих властивостей технічної целюлози з використанням стандартних методик і засобів вимірювання, а саме відповідно до чинних стандартів: ГОСТ 19318-73 «Целлюлоза. Подготовка проб к химическим анализам», ГОСТ 16932-93 «Целлюлоза. Определение содержания сухого вещества», ГОСТ 6841-77 «Целлюлоза. Метод определения смол и жиров», ГОСТ 10820-75 «Целлюлоза. Метод определения массовой доли пентозанов», ГОСТ 6840-78 «Целлюлоза. Метод определения содержания а-целлюлози», ГОСТ 14363.4-89 «Целлюлоза. Метод подготовки проб к физико-механическим испытаниям».


Результати. На основі експериментальних досліджень визначено комплекс споживчих властивостей технічної целюлози з короткого лляного волокна.


Наукова новизна. Встановлено вплив процесу делігніфікації відпрацьованого лугу короткого лляного волокна на споживчі властивості технічної целюлози з льняного волокна.


Практична значимість. На основі проведених теоретичних та експериментальних досліджень в роботі запропоновано спосіб одержання технічної целюлози з короткого лляного волокна в якому за рахунок технологічних особливостей технологічного процесу можливо одержати целюлозу з споживчими властивостями, які не поступаються за споживчими властивостями целюлозі, одержаної з листяних порід дерев. Отримані експериментальні данні показують, що делігніфікація целюлози з льняного волокна за вказаним способом дозволяє витрачати біля 50 % початкової кількості хімічних реагентів


та повторно використовувати розчин для варіння в послідуючому варінні технічної целюлози. Така технічна целюлоза може використовуватися в композиції з деревинною целюлозою для виготовлення різних видів паперу під час виробництва друкарського, креслярського та фільтрувального паперу.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ГОРАЧ , О., & БОГДАНОВА, О. (2020). ВИЗНАЧЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТЕХНІЧНОЇ ЦЕЛЮЛОЗИ ВИГОТОВЛЕНОЇ З ЛЛЯНОГО ВОЛОКНА. Товарознавчий вісник, 1(10), 64-70. вилучено із http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/78
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ