АНАЛІЗ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ ГОТОВИХ БОРОШНЯНИХ СУМІШЕЙ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ЯРОШЕВИЧ Т.С.
ЯРОШЕВИЧ О.М.

Анотація

 


Мета досліджень – проаналізувати ситуацію на вітчизняному ринку готових борошняних сумішей для випікання млинців та оладок.


Методика. Під час досліджень використовувалися методи маркетингових досліджень. Кількісний метод «кабінетного дослідження» здійснювався збиранням інформації з доступних джерел – матеріалів державної служби статистики, державної фіскальної служби, матеріалів, опублікованих виробниками готових борошняних сумішей для випікання, друкованими й електронними засобами масової інформації, матеріалів з сайтів електронної торгівлі. Якісний метод «спостереження» здійснювався шляхом безпосереднього спостереження за фактичним асортиментом борошняних сумішей для випікання в торгових закладах.


Результати досліджень. У результаті аналізу вітчизняного ринку борошняних сумішей встановлено падіння обсягів зовнішньої торгівлі харчовими концентратами за останні два роки: у грошовому відношенні обсяги експорту харчових концентратів впали майже у 2,5 рази, імпорту – практично вдвічі. Наповненість ринку борошняних сумішей для млинців і оладок визначається, в основному, потребами внутрішнього споживання. Асортимент сумішей представлений продукцією як вітчизняного (близько 85%), так і закордонного (15%) виробництва. Це борошняні суміші традиційного інгредієнтного складу й функціональні – низькокалорійні, протеїнові, безглютенові, з додаванням поліпшувачів, ферментних препаратів, вітамінів тощо.


Наукова новизна. Аналіз ринку борошняних сумішей для випікання млинців та оладок раніше не проводився, оскільки ця група сумішей є лише сегментом у широкому асортименті борошняних сумішей різного цільового призначення.


Практична значимість. У результаті досліджень одержано практично значущий висновок: перспективи розвитку ринку пов'язані, перед усім, з розширенням асортименту продукції функціонального призначення з різноманітним інгредієнтним складом. Матеріали дослідження можуть бути використані в навчальному процесі, а також при підготовці навчальної та методичної літератури.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ЯРОШЕВИЧ, Т., & ЯРОШЕВИЧ, О. (2020). АНАЛІЗ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ ГОТОВИХ БОРОШНЯНИХ СУМІШЕЙ. Товарознавчий вісник, 1(10), 30-37. вилучено із http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/74
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ
Біографії авторів

ЯРОШЕВИЧ Т.С., Луцький національний технічний університет

Ярошевич Тетяна Серафимівна – кандидат технічних наук, доцент кафедри товарознавства та експертизи в митній справі Луцького національного технічного університету

ЯРОШЕВИЧ О.М., Луцький національний технічний університет

Ярошевич Ольга Миколаївна – магістр кафедри товарознавства та експертизи в митній справі Луцького національного технічного університету

Посилання

1. Державна фіскальна служба України. Митна статистика [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://sfs.gov.ua/ms.
2. Офіційний сайт Державної служби статистики України: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
3. Онлайн торговий центр [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://benefit- company.com/catalog/.