АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ І ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ ОДЯГУ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Т.М. ГОЛОВЕНКО
https://orcid.org/0000-0002-1792-9364
О.В. ШОВКОМУД
https://orcid.org/0000-0002-1702-8187
Л.Г БАРТКІВ
Ю.Є. ФЕДОСЕЄВА

Анотація

Мета. Метою наукової роботи є аналіз сучасної асортиментної матриці одягу спеціального призначення та дослідження факторів впливу на формування його якості, а саме матеріали, що використовуються для виготовлення даної групи одягу, споживні властивості, технологічний процес та нормативні документи.


Методика. Під час досліджень проводився детальний аналіз наукових джерел інформації, де конкретизується сучасний асортимент спецодягу залежно від виду діяльності, а також нормативної документації, що регламентують перелік вимог до якості даних виробів, за допомогою інформаційних ресурсів та пошукових сервісів в комп’ютерній мережі Internet.


Результати. У статті представлено аналітичну оцінку діючої в Україні нормативної документації, щодо здійснення контролю та оцінки відповідності одягу спеціального призначення і сучасний асортимент відповідно виду діяльності та умов його експлуатації.


Здійснено аналіз практичного досвіду використання одягу спеціального призначення у різних сферах діяльності. Виявлено, що асортимент спецодягу розподіляється за основними сферами діяльності, а саме демісезонний спецодяг, одяг спеціального призначення та охоронних структур, одяг для сфери обслуговування, одяг для сфери харчування та медичний одяг. Згідно положень Трудового Кодексу України, працівники, що працюють у шкідливих умовах виробництва, пов'язані із забрудненням або з особливими температурними умовами повинні безкоштовно забезпечуватися сертифікованим спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Тому дослідження чинної нормативної документації, що регламентує якість спецодягу, безпечність експлуатації, оцінку відповідності та аналіз стану стандартизації загалом потребують особливої уваги та являється нині важливим і актуальним питанням.


На основі проведеного аналізу в роботі зазначено, що основною потребою використання спецодягу на робочому місці являється забезпечення життєдіяльності


 людини у спеціальних умовах праці та виявлення приналежності до тієї чи іншої сфери діяльності. В той час, якісний спецодяг повинен володіти необхідними гігієнічними умовами під час роботи, достатньою терморегуляцією для організму, бути зручним, легким, не обмежуючи рухи, добре очищатися від забруднення і пратися.


Наукова новизна. У науковій роботі досліджено чинні нормативні документи, що регламентують класифікацію, гігієнічність, безпеку, оцінку відповідності і загальні етапи технологічного процесу виготовлення одягу спеціального призначення. Висвітлено основні чинники, що формують рівень якості спецодягу різного функціонального призначення.


Практична значимість. Результати представлених досліджень і аналіз нормативної документації щодо асортименту та якості спецодягу чітко характеризують спецодяг за видами діяльності, з відповідно окресленим переліком основних якісних характеристик, чинники та етапи формування якісного спецодягу під час його виробництва.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ГОЛОВЕНКО, Т., ШОВКОМУД, О., БАРТКІВ, Л., & ФЕДОСЕЄВА, Ю. (2023). АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ І ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ ОДЯГУ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Товарознавчий вісник, 1(16), 286-297. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-24
Розділ
ТЕХНОЛОГІЇ ШВЕЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Біографії авторів

Т.М. ГОЛОВЕНКО, Луцький національний технічний університет

доктор технічних наук, старший науковий дослідник,
доцент кафедри технологій легкої промисловості Луцького національного технічного
університету

О.В. ШОВКОМУД, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри
технологій легкої промисловості Луцького національного технічного університету

Л.Г БАРТКІВ, ДП «Київоблстандартметрологія»

заступник керівника ООВ ДП «Київоблстандартметрологія»

Ю.Є. ФЕДОСЕЄВА, Луцький центр професійно-технічної освіти

викладач Луцького центру професійно-технічної освіти

Посилання

1. Kataloh pidpryiemstv Ukrainy / Vyrobnytstvo robochoho odiahu. URL: https://www.ua- region.com.ua/kved/14.12.
2. Ukrainska asotsiatsiia pidpryiemstv lehkoi promyslovosti. URL: https://ukrlegprom.org/ua/members-category/overalls/.
3. Vymohy do spetsodiahu. URL: https://pro-op.com.ua/article/37-vimogi-do-spetsodyagu».
4. Shcho take spetsodiah i yakyi vin buvaie? URL:https://publish.com.ua/budivnytstvo/shcho-take-spetsodyag-i-yakij-vin-buvae.html#osnovni- vymohy.
5. Spetsodiah yak zasib indyvidualnoho zakhystu promyslovosti. URL: https://pp- budpostach.com.ua/ua/a265410-spetsodyag-yak-zasib.html.
6. Pro zatverdzhennia Pravyl etychnoi povedinky derzhavnykh sluzhbovtsiv : Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 11 liutoho 2016 №65. URL: https://pechersk.kyivcity.gov.ua/files/docs/postanova_65_11.02.16.pdf.
7. DSTU EN ISO 13688:2016 Odiah zakhysnyi. Zahalni vymohy. [Chynnyi vid 2017-10-01].
– K.: DP «UkrNDNTs», 2017. – 18 s. (Natsionalnyi standart Ukrainy).
8. Tekhnichnyi rehlament zasobiv indyvidualnoho zakhystu. Zatverdzheno Postanovoiu Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 27.09.2008 r. N 761.