ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ РОЗЧИННОЇ КАВИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

С. В. ЯГЕЛЮК
https://orcid.org/0000-0002-7428-0848
Т. Н. АРТЮХ
https://orcid.org/0000-0003-3541-6690
А. М. ДАНИЛЬЧУК

Анотація

Мета. Формування напрямів забезпечення якості натуральної розчинної кави за рахунок розробки нової класифікації та вдосконалення методики органолептичної оцінки якості.


Методика. Під час проведення досліджень застосовані загальнонаукові та спеціальні методи пошуку інформації, її аналізу, узагальнення, систематизації наукового матеріалу. Під час підготовки статті використані дані FAOSTAT та результати теоретичних та експериментальних досліджень, що проводились у Луцькому національному технічному університеті в 2021-2022 роках.


Результати. Якість натуральної розчинної кави залежить від багатьох факторів, у тому числі вирощування, способу обробки, обсмажування, упакування. В статті обґрунтована потреба введення в класифікацію кави натуральної розчинної класифікаційних груп, які б розкривали ступінь обсмажування, висоту вирощування, методи підготовки, органічність вирощування, тобто якість вихідної сировини та готової продукції. Запропонована осучаснена класифікація натуральної розчинної кави. Нова класифікація може допомогти визначити якість кави з більшою точністю, забезпечити більшу однорідність за рівнем якості. Визначена теоретично потреба поглиблення деталізації опису характеристик органолептичних властивостей та показників якості натуральної розчинної кави у нормативно-технічних документах. Запровадження нової класифікації натуральної розчинної кави та вдосконаленої методики органолептичної оцінки можуть позитивно вплинути на якість напою та забезпечити об’єктивну її оцінку. З допомогою вдосконаленої можна підвищити точність та надійність оцінки якості, допомогти визначити, які саме фактори мають вплив на забезпечення якості кінцевого продукту.


Практична значимість. Результати представленого дослідження можуть бути використані освітніми закладами, закладами харчування, кав’ярнями, магазинами, підприємцями та окремими споживачами.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ЯГЕЛЮК, С. В., АРТЮХ, Т. Н., & ДАНИЛЬЧУК, А. М. (2023). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ РОЗЧИННОЇ КАВИ. Товарознавчий вісник, 1(16), 224-234. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-18
Розділ
ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ТОРГІВЛЯ
Біографії авторів

С. В. ЯГЕЛЮК, Луцький національний технічний університет

доктор технічних наук, професор кафедри
товарознавства та експертизи в митній справі Луцького національного технічного
університету

Т. Н. АРТЮХ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

доктор технічних наук, професор кафедри екологічного
менеджменту та підприємництва Київського національного університету імені Тараса
Шевченка

А. М. ДАНИЛЬЧУК, Приватне підприємство «Coffee Dent»

приватний підприємець, ПП «Coffee Dent»

Посилання

1. FAOSTAT. (n.d.) Compare Data URL: https://www.fao.org/faostat/en/#compare
2. Import kavy v Ukrayinu. Ukrinform. Mulʹtymediyna platforma. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3185444-v-ukraini-zrostae-import-kavi-z-brazilii- zavozat-lise-7-eksperti.html

3. GEA. Process Technology for Instant Coffee, URL: https://www.gea.com/en/solutions/instant-coffee-plant.jsp
4. Vydy kavy. Ukrayinsʹka kavova kompaniya. URL: https://coffee-ucc.com/ua/pro-kavu- ta-chay/vydy-kavy
5. M. Banks, C. McFadden, C. Atkinson. (2015) The World Encyclopedia of Coffee.
Hermes House; New edition. 256
6. Baydakova L.I., Yahelyuk S.V., Baydakova I.M. (2014) Ekspertyza tovariv. Kyyiv. Slovo. 389.
7. Danylchuk A.M., Yahelyuk S.V. (2021) Factors forming the quality of instant coffee. Innovations in managing the range, quality and safety of goods and services. Lviv. 9-12.
8. Kundilovsʹka T.A. (2016) Tovarni innovatsiyi: rozrobka ta ekspertna otsinka: monohrafiya. Odesa: ONEU. 279.
9. Ghirisan Adina, Vasile Miclaus. (2017) Comparative study of spray-drying and freeze- drying on the soluble coffee properties. Studia UBB Chemia, LXII, 4 (II), 309-316
10. A. Daniel and M. Workneh. (2017) Determination of total phenolic content and antioxidant activities of five different brands of Ethiopian coffee. International Journal of Food and Nutrition Research, 2017.
11. Syrokhman I. B., Rasytyuk T.M. (2003) Tovaroznavstvo smakovykh tovariv.: Lʹviv. Komerts. Akademiyi. 428.
12. Kava naturalʹna rozchynna. Zahalʹni tekhnichni umovy: DSTU 4394:2005. Kyyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrayiny, 2005. URL: http://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTY2/dsty_4394-2005.pdf
13. Storozhuk A. P. Osnovni normatyvni pokaznyky orhanizatsiyi roboty v kavʺyarnyakh. https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/9357/1/216-222.pdf
14. Botshteyn B.B., Chorna N. V. (2018) Rozrobka tekhnolohiyi kavovykh napoyiv iz novymy strukturnymy vlastyvostyamy. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli. 2018. 1(27). 157-168.
15. Zakon Ukrayiny. Pro informatsiyu dlya spozhyvachiv shchodo kharchovykh produktiv. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text
16. Yahelyuk S.V. Artyukh T.M. Arkhipov V. (2021) Kontseptualʹna modelʹ provedennya ekspertyzy yakosti kavy naturalʹnoyi v zernakh. Suchasna tovaroznavcha ekspertyza: teoretychni rozrobky, praktychnyy dosvid, problemy ta perspektyvy. Lʹviv. Rastr-7. 42-45
17. Kundilovsʹka T.A. (2010) Rozrobka efektyvnoyi metodyky sensornoyi otsinky kavy naturalʹnoyi rozchynnoyi. Naukovi pratsi Odesʹkoyi natsionalʹnoyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy. 38(2). 453–458.
18. Minevych H. YA. (2016) Orhanoleptychni doslidzhennya yakosti kavy riznykh tovarovyrobnykiv. Visnyk LTEU. Tekhnichni nauky. Tovaroznavstvo ta ekspertyza kharchovykh produktiv. 16. 127-130.