ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КРАФТОВИХ ЦУКЕРОК З ОЗДОРОВЧИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ІЗ ПЛОДІВ КАЛИНИ ЗВИЧАЙНОЇ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І. В. ТАРАЙМОВИЧ
https://orcid.org/0000-0003-4129-2671
С.Г. ПАНАСЮК
https://orcid.org/0000-0001-9734-3998
О.О. ШЕВЧУК

Анотація

 Мета статті – розробити напрям розширення асортименту та підвищення функціональних властивостей крафтових цукерок на основі плодів калини звичайної та провести оцінювання отриманої продукції.


Методика. В процесі проведень дослідження використовувалися експертний метод оцінювання органолептичних показників, профільний метод наочного відтворення отриманих результатів, а також методи статистичного оброблення експериментальних даних.


Результати. Як промислові, так й крафтові виробники плодово-ягідних продуктів прагнуть до застосування маловідходних технологій перероблення та максимального збереження у готовому продукті біологічно активних речовин. Харчовою промисловістю недостатньо повно використовуються плоди та ягоди нетрадиційних культур, у тому числі й калини звичайної, через специфічний смак та аромат. Тому наявний у роздрібній торговій мережі асортимент продуктів з плодів калини не завжди користується увагою споживачів. Створення продуктів нового покоління (функціональних) передбачає: модернізацію технологічних операцій щодо запобігання окисленню інгредієнтів та готового продукту киснем повітря, втрат вітамінів та інших БАВ, покращення споживчої цінності. При цьому особливий    акцент   робиться    на   правильний    підбір    інгредієнтів,    температури,   часу термічного оброблення, виходячи із структурних особливостей сировини, а також її біохімічних показників.


Розробка нового асортименту та технологій виробництва функціональних продуктів харчування з плодів калини дають можливість отримання продуктів із заданими споживчими властивостями та харчовою цінністю, що необхідно в сучасних умовах життя людини. У зв’язку з цим, модернізація існуючих, впровадження інноваційних технологій, ресурсоощадних прийомів отримання функціональних продуктів харчування з калини звичайної, набувають особливої актуальності.


Практична значимість. На основі комплексної оцінки підтверджено функціональну спрямованість плодів калини звичайної. Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність розширення асортименту функціональних продуктів харчування на основі плодів калини звичайної та технологій їх отримання.


 Запропоновано комплексну маловідходну технологію перероблення плодів калини для отримання цукерок та інших виробів функціонального призначення. Встановлено вплив різних дозувань плодів калини та наявність добавок у вигляді овочевих чи фруктових пюре на органолептичні показники нових функціональних продуктів харчування.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ТАРАЙМОВИЧ, І. В., ПАНАСЮК, С., & ШЕВЧУК, О. (2023). ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КРАФТОВИХ ЦУКЕРОК З ОЗДОРОВЧИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ІЗ ПЛОДІВ КАЛИНИ ЗВИЧАЙНОЇ. Товарознавчий вісник, 1(16), 85-97. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-7
Розділ
ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
Біографії авторів

І. В. ТАРАЙМОВИЧ, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри
технологій і обладнання переробних виробництв Луцького національного технічного
університету

С.Г. ПАНАСЮК, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри
технологій і обладнання переробних виробництв Луцького національного технічного
університету

О.О. ШЕВЧУК, Луцький національний технічний університет

здобувач освітньої програми «Харчові технології та
ресторанне господарство» Луцького національного технічного університету

Посилання

1. Kupchak P.M. Kharchova promyslovistʹ Ukrayiny v umovakh aktyvizatsiyi intehratsiynykh ta hlobalizatsiynykh protsesiv: Za redaktsiyeyu d.e.n., prof. Deynenko L.V. RVPS Ukrayiny NAN Ukrayiny, 2009. 16s
2. Pashnyuk L. V. Kharchova promyslovistʹ Ukrayiny: stan, tendentsiyi ta perspektyvy rozvytku // Ekonomichnyy chasopys KHKHI, 2012. №9(10) . S.60–63
3. Problema mikroelementiv u kharchuvanni naselennya Ukrayiny ta shlyakhy yikh vyrishennya / V.N. Korzun, I.P. Kozyaryn, A.M. Parats i in. // Problemy kharchuvannya. 2007. №1. S. 5– 11.
4. Savenko H.YE. Rozvytok rynku produktsiyi yahidnykh kulʹtur Ukrayiny v umovakh yevrointehratsiyi / Naukovyy visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu, Odesa, 2017. S.132–135
5. Likarsʹki roslyny v tablytsyakh ta skhemakh: Navchalʹnyy posibnyk. / Ukdadachi:
O.O. Annamukhammedova, A.O. Annamukhammedov. Zhytomyr: Vyd-vo ZHDU im. I. Franka, 2016. 187s.
6. Innovatsiyni tekhnolohiyi kharchovoyi produktsiyi: kolektyvna monohrafiya /
H.V. Deynychenko ta in.; za zah. red. H.V. Deynychenka. KH.: Fakt, 2019. – S.138–162
7. Khomych H. P. Vykorystannya dykorosloyi syrovyny dlya zabezpechennya kharchovykh produktiv BAR: monohrafiya / H. P. Khomych, N. I. Tkach. Poltava : RVV PUSKU, 2009. 159 s.
8. Kasiyanchuk V.D., Kasiyanchuk M.V., Kovach M.M. Osoblyvosti vykorystannya plodiv kalyny yak syrovyny dlya vyhotovlennya likuvalʹno-profilaktychnykh zasobiv // Zbirnyk naukovo- tekhnichnykh pratsʹ. Naukovyy visnyk NLTU Ukrayiny. 2013. Vyp. 23.18. S.32 – 35.
9. Korysni vlastyvosti kalyny [Elektronnyy resurs]. – https://delikates.ua/statti/korysni- vlastyvosti-kalyny
10. Odarchenko D.M., Kudryashov A.I., Syuselʹ O.O. Rozvytok naukovykh osnov zamorozhuvannya kalyny zvychaynoyi yak dykorosloyi syrovyny dlya vyrobnytstva napivfabrykativ funktsionalʹnoho pryznachennya // Visnyk Khersonsʹkoho natsionalʹnoho tekhnichnoho universytetu. № 2(45), 2012. S. 235– 240.
11. Sposoby pererobky plodiv maloposhyrenykh plodovo-yahidnykh kulʹtur (kalyny, ozhyny, terenu, kyzylu) dlya vyhotovlennya kupazhovanykh sokiv i syropiv: metod. rek. / O.M. Lytovchenko [ta in.] ; [za zah. red. V. V. Moskalʹtsya]; Nats. akad. ahrar. nauk Ukrayiny. In-t sadivnytstva, Selekts.-tekhnol. vid., Lab. selektsiyi ta tekhnolohiyi vyroshchuvannya yahid. kulʹtur, Lab. tekhnolohiyi zberihannya ta pererob. plodiv i yahid. Kyyiv : Tsentr uchbovoyi literatury, 2021. 79 s.
12. Pat. 44535 UA, MPK A23L2/02 Sposib otrymannya sokovmisnoho napoyu «Kalynonʹka» z vykorystannyam naturalʹnykh aromatyzatoriv / Melʹnyk O.I., Dubova H.YE., zayavnyk
Poltavsʹkyy universytet spozhyvchoyi kooperatsiyi Ukrayiny – № u200903373; zayavl. 08.04.2009; opubl. 12.10.2009., Byul. № 19, 2009 r.
13. Flavonoids: chemistry, biochemistry, and applications / edited by Øyvind M. Andersen and Kenneth R. Markham, 2006 – 1197 r.
14. Kalyna_zvychayna. [Elektronnyy resurs]. – Dostupnyy z http://uk.wikipedia.org wiki.
15. Deinychenko G., Lystopad T., Novik A., Chernushenko O., Farisieiev A., Matsuk Y., Kolisnuchenko T. (2020), Identification of the content of macronutrients in berry sauces by IR spectroscopy. Eastern–European Journal of Enterprise Technologies, 5(107), pp.32–42.