ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ СОКОВМІСНИХ НАПОЇВ З ВІВСЯНИМ МОЛОКОМ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І. М. ДУДАРЄВ
https://orcid.org/0000-0002-2016-5342
Р. Ю. КУХАР

Анотація

Мета статті – розроблення рецептур безалкогольних соковмісних напоїв з вівсяним молоком та дослідження їх фізико-хімічних і органолептичних властивостей.


Методика. Під час проведення досліджень використовувалися експертний метод, методи кваліметрії та визначення фізико-хімічних і органолептичних властивостей напоїв, а також статистичні методи оброблення експериментальних даних.


Результати. Безалкогольні напої використовуються для збагачення раціону харчування різних категорій споживачів незамінними нутрієнтами, а також біологічно активними речовинами, що корисні для організму людини. Популярності серед різних категорій споживачів набувають соковмісні напої, оскільки вони містять корисні речовини, мають високі органолептичні властивості та меншу ціну порівняно з натуральними соками. В якості рецептурного компонента соковмісних напоїв запропоновано використовувати вівсяне молоко, що містить корисні макро- та мікроелементи, вітаміни. Розроблені модельні композиції соковмісних напоїв, що містять соки яблучний, апельсиновий, яблучно- вишневий, яблучно-чорносмородиновий та вівсяне молоко. Визначені органолептичні показники модельних композицій напоїв (зовнішній вигляд і консистенція, смак, запах, колір) та побудовані сенсорні профілограми. Експертне оцінювання вагомості органолептичних показників якості безалкогольних соковмісних напоїв з вівсяним молоком продемонструвало, що найбільш важливими органолептичними показниками є «смак» та «зовнішній вигляд і консистенція». Проведені обчислення комплексного показника якості модельних композицій напоїв дозволили визначити кращі композиції напоїв та обґрунтувати їх рецептури.


Наукова новизна. Вперше визначені фізико-хімічні показники модельних композицій соковмісних напоїв з вівсяним молоком. Встановлено, що із збільшенням вмісту вівсяного молока відбувається зменшення густини напоїв та вмісту сухих речовин у них, а також збільшення рН напоїв. Оскільки для соковмісних напоїв з вівсяним молоком характерне утворення осаду, тому рекомендується перед вживанням їх збовтувати.


Практична значимість. Розроблені рецептури безалкогольних соковмісних напоїв, що містять соки яблучний, апельсиновий, яблучно-вишневий, яблучно-чорносмородиновий та вівсяне молоко. Це дозволяє розширити асортимент безалкогольних напоїв. Запропоновані напої не містять штучних барвників і консервантів, мають високі органолептичні показники та рекомендуються для всіх верств населення як джерело макро- та мікроелементів і вітамінів. Напої можуть бути приготовлені як в домашніх умовах, так і в закладах ресторанного господарства.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДУДАРЄВ, І. М., & КУХАР, Р. Ю. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ СОКОВМІСНИХ НАПОЇВ З ВІВСЯНИМ МОЛОКОМ. Товарознавчий вісник, 1(16), 28-46. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-3
Розділ
ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
Біографії авторів

І. М. ДУДАРЄВ, Луцький національний технічний університет

доктор технічних наук, професор кафедри технологій і
обладнання переробних виробництв Луцького національного технічного університету

Р. Ю. КУХАР, Луцький національний технічний університет

здобувач освітньої програми «Харчові технології та
ресторанне господарство» Луцького національного технічного університету

Посилання

1. Saleba L. V., Saribekova D. G., Zhebrakovskaya I. A. Determination of quality indicators and methods of their control for orange juice drinks. Visnyk of Kherson National Technical University. 2020. № 2(73). P. 54–60.
2. Luckow T., Delahunty C. Which juice is ‗healthier‘? A consumer study of probiotic non- dairy juice drinks. Food Quality and Preference. 2004. № 15(7–8). Р. 751–759. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.12.007
3. Caswell H. The role of fruit juice in the diet: an overview. Nutrition Bulletin. 2009. № 34(3). Р. 273–288. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2009.01760.x
4. Doronin V. Trend zdorovykh napoiv na rynku bezalkoholnoi produktsii Ukrainy [Trend of healthy drinks on the market of non-alcoholic products of Ukraine]. Marketynh v Ukraini. 2009.
№ 4. P. 29–31.
5. Sorokyna Y. M., Doronyn A. F., Demydova T. Y. Razrabotka tekhnolohyy proyzvodstva sokosoderzhashchykh napytkov na osnove bezmykrobnoi kulturalnoi zhydkosty [Development of technology for the production of juice-containing drinks based on germ-free culture liquid]. Pyshchevaia promyshlennost. 2011. № 3. P. 44–45.
6. Babiy O. V., Bondarenko Y. V., Ivchenko D. S. Analysis and prospects for the development of juices and juice products market. Visnyk LTEU. Tekhnichni nauky. 2018. № 20. P. 57–62.
7. Lysytsyna Yu. V., Stetsenko N. O. Novyi sokovmisnyi napii ozdorovchoho pryznachennia z dodavanniam ekstraktu stevii ta syrovatky [A new juice-based health drink with the addition of stevia extract and whey]. Aktualni pytannia nauky i tekhniky u ХХI stolitti : zbirnyk materialiv Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Kyiv : Tsentr Naukovo-praktychnykh Studii, 2014. P. 173–178.
8. Bilek S. E., Bayram S. K. Fruit juice drink production containing hydrolyzed collagen.
Journal of Functional Foods. 2015. № 14. Р. 562–569. https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.02.024
9. Matko S., Levkivska T., Tkachuk N. The improvement of juice beverages production technology using wild raw material. Scientific Works of NUFT. 2020. № 26(6). P. 97–206.
10. Profilaktychnyi sokovyi napii [Preventive juice drink] : patent 21749 Ukraine. № u200700822 ; stated 26.01.2007 ; published 15.03.2007, Bulletin № 3.
11. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Zhyttieva syla» [Soft juice drink «Vital force»] : patent 84765 Ukraine. № u201307203 ; stated 06.06.2013 ; published 25.10.2013, Bulletin № 20.
12. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Balans» [Soft juice drink «Balance»] : patent 85599 Ukraine. № u201306728 ; stated 19.05.2013 ; published 25.11.2013, Bulletin № 22.
13. Bezalkoholnyi sokovyi napii [Soft juice drink] : patent 97178 Ukraine. № u201406535 ; stated 11.06.2014 ; published 10.03.2015, Bulletin № 5.
14. Napii bezalkoholnyi sokovyi «Sadovyi nektar» [Soft juice drink «Garden Nectar»] : patent 106281 Ukraine. № u201213273 ; stated 11.11.2012 ; published 11.08.2014, Bulletin № 15.
15. Ozdorovchyi bezalkoholnyi sokovyi napii [Health soft juice drink] : patent 134786 Ukraine. № u201811263 ; stated 16.11.2018 ; published 10.06.2019, Bulletin № 11.
16. Bezalkoholnyi sokovyi napii «Zdorovynka» [Soft juice drink «Zdorovynka»] : patent 118469 Ukraine. № u201701892 ; stated 27.02.2017 ; published 10.08.2017, Bulletin № 15.
17. Paul A. A., Kumar S., Kumar V., Sharma R. Milk analog: plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2020. № 60(18). P. 3005–3023. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1674243
18. Ismail M. M. Which is better for humans, animal milk or vegetable milk? Journal of Nutritional Health & Food Engineering. 2015. № 2(5). P. 155–156. https://doi.org/10.15406/jnhfe.2015.02.00067
19. DSTU 4150:2003. Soky, napoi sokovi, nektary plodovo-yahidni, ovochevi ta z bashtannykh kultur [Juices, juice drinks, fruit and berry, vegetable and melon nectars].
20. Pudovkin O. P. Application of qualimetric methods for assessing quality of complex products. Journal of Physics: Conference Series. 2021. Р. 1728 012018. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1728/1/012018
21. Dudarev I., Panasyuk S., Taraymovich I. Innovative technology of chocolate covered multi layered chips. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. 2022. № 5(1). P. 131–146. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260886
22. HOST 6687.2-90. Produktsyia bezalkoholnoi promyshlennosty. Metody opredelenyia sukhykh veshchestv [Products of the non-alcoholic industry. Methods of determination of dry substances].
23. Suchasni metody kondytsiiuvannia ta ochyshchennia vody [Modern methods of air conditioning and water purification] : laboratornyi praktykum / Uklad. : T. Ye. Mitchenko, I. V. Kosohina. Kyiv : KPI im. Ihoria Sikorskoho, 2022. 122 p.