ХАРЧОВІ ДОБАВКИ НАТУРАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯ: КОРОТКИЙ ОГЛЯД

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В.Я. ШЕМЕТ
https://orcid.org/0000-0001-8952-5097
О.І. ГУЛАЙ
https://orcid.org/0000-0002-1120-6165

Анотація

Мета. Аналіз харчових добавок натурального походження, які мають позитивний вплив на організм людини.


Методика. Методологічною базою роботи стали наукові доробки українських та іноземних фахівців у галузі виробництва та аналізу харчових добавок. Враховуючи те, що харчування є однією з найголовніших потреб людини, автори основну увагу звертають на добавки натурального походження, які мають позитивний вплив на організм. При написанні статті були використані такі методи дослідження, як логічне узагальнення, системний підхід та теоретичний пошук, що ґрунтуються на пошуку та обробці наукової інформації.


Результати. Якісна їжа є постачальником енергії для розвитку та життєдіяльності організму, сприяє підтриманню здоров’я в належному стані, підвищує працездатність людини та її самопочуття. Головним критерієм використання харчових добавок повинна бути їх безпечність, і навіть при тривалому зберіганні та споживанні вони не повинні загрожувати здоров’ю людини. Охарактеризовано харчові добавки натурального походження, які позитивно впливають на організм людини. Такий ефект здійснюють натуральні пігменти куркумін Е 100, хлорофіл Е 140, каротин Е 160, органічні кислоти – сорбінова E 200, яблучна Е 296, аскорбінова Е 300, жироподібні речовини (альфа-токоферол Е 307), вуглеводи та їх похідні (пектин Е 440, целюлоза Е 460, глюконат заліза (Е 579), багатоатомні спирти мальтит E 965, ксиліт Е 967, солі амінокислот та білки (глутамат натрію Е 621, колаген Е 1020). Використання таких речовин на противагу токсичним сполукам є важливим аспектом дотримання принципів харчової безпеки. Встановлено, що серед харчових добавок натурального походження найбільше природних барвників, які отримують з рослин, тварин, мікроорганізмів, мінералів тощо.


Практична значимість. Робота має різнобічне спрямування й представляє науковий інтерес не лише для науковців, магістрів й спеціалістів галузі товарознавства продовольчих товарів, технології харчування, гігієни харчування, біології, медицини, а також розрахована на широке коло фахівців, що працюють у суміжних й дотичних, до вищенаведених, галузях народного господарства України. Матеріал також може бути цікавим для пересічних споживачів, що опікуються власним здоров’ям та цікавляться інноваціями у товарознавстві. Отримані результати можуть бути використані для аналізу та дослідження вмісту харчових добавок.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ШЕМЕТ, В., & ГУЛАЙ, О. (2023). ХАРЧОВІ ДОБАВКИ НАТУРАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯ: КОРОТКИЙ ОГЛЯД. Товарознавчий вісник, 1(16), 6-18. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-1
Розділ
ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
Біографії авторів

В.Я. ШЕМЕТ, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, кафедри
матеріалознавства Луцького національного технічного університету

О.І. ГУЛАЙ, Луцький національний технічний університет

 доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри
матеріалознавства Луцького національного технічного університету

Посилання

1. Goncharenko T.P., Goncharenko O.G. Harchovi dobavki yak ob‘yekt monitoringovih doslidzhen. Ekologiya dovkillya ta bezpeka zhittyediyalnosti. 2008. №4. S. 81-84.
2. Mustafina G.M., Starchenko I.I., Koka V.M., Lukachina Ye.I., CHernyak V.V. Suchasni uyavlennya pro vpliv okremih harchovih dobavok na organizm lyudini. Aktualni problemi suchasnoyi medicini: Visnik Ukrayinskoyi medichnoyi stomatologichnoyi akademiyi. 2021. Tom 21.
№ 1. S. 194-198. http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15588
3. Zakon Ukrayini «Pro yakist ta bezpeku harchovih produktiv i prodovolchoyi sirovini». Vidomosti Verhovnoyi Radi Ukrayini. 1998. № 19. S. 298-312.
4. Mirzaeia H., Shakerib A., Rashidie B., Jalilia A., Banikazemic Z., Sahebkar A. Phytosomal curcumin: A review of pharmacokinetic, experimental and clinical studies. Biomedicine & Pharmacotherapy. V. 85. 2017. P. 102-112. DOI: 10.1016/j.biopha.2016.11.098
5. Montelius C., Erlandsson D., Vitija E., Stenblom E.-L., Egecioglu E., Erlanson- Albertsson C. Corrigendum to ―Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women‖. Appetite. 2014. V.81. P. 295-304.
http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2014.06.101
6. Chazelas E., Deschasaux M., Srour B. and other. Food additives: distribution and co- occurrence in 126,000 food products of the French market. Scientific reports. 2020. N. 10. P. 1-15. DOI: 10.1038/s41598-020-60948-w
7. Malyeyev V.O., Bezpalchenko V.M., Semenchenko O.O. Harchovi dobavki: viznachennya, riziki, analiz spozhivannya. Vcheni zapiski TNU imeni V.I. Vernadskogo. Seriya: tehnichni nauk. 2020. T.31 (70). CH. 2, № 3. C. 7-12.
8. Savchuk T., Kormosh ZH., Korolchuk S. Viznachennya harchovih barvnikiv u gazovanih napoyah. Tovaroznavchij visnik. 1(14). 2021. C. 78-87. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283- 2021-14-8
9. Adamchuk T.V. Garmonizaciya reglamentiv vikoristannya harchovih dobavok v Ukrayini z mizhnarodnimi vimogami. Yedine zdorov’ya ta problemi harchuvannya Ukrayini. 2013. №2 (39). S. 48-54.
10. Postanova Kabinetu Ministriv Ukrayini «Pro zatverdzhennya pereliku harchovih dobavok, dozvolenih dlya vikoristannya u harchovih produktah» vid 4 sichnya 1999 r. № 12.
11. Awuchi C.G., Twinomuhwezi H., Igwe V.S., Amagwula I.O. Food additives and food preservatives for domestic and industrial. Journal of Animal Health . 2020. I. 1. Vol. 2. No.1. P. 1- 16.
12. Garcia-Fuentes A.R., Wirtz S., Vos E., Verhagen H. Short Review of Sulphites as Food Additives. European Journal of Nutrition & Food Safety. 2015. 5(2). P. 113-120.
13. Smolyar V.I. Suchasni problemi vikoristannya harchovih dobavok. Problemi harchuvannya. 2009. № 1(2). S. 5-13.
14. Li N., Wang Q., Zhou J., Li S., Liu J., Chen H. Insight into the Progress on Natural Dyes: Sources, Structural Features, Health Effects, Challenges, and Potential. Molecules. 2022. 27 (10). P. 1-34. doi: 10.3390/molecules27103291
15. Docyak V.S. Tehnologiya prigotuvannya yizhi z osnovami tovaroznavstva prodovolchih tovariv. Kiyiv: Nash chas. 2014. 400 s.
16. Raksha-Slyusareva O.A. Harchovi dobavki: monografiya. M-vo osviti i nauki Ukrayini, Donec. nac. un-t ekonomiki i torgivli im. M. Tugan-Baranovskogo. 2014. 552 s.
17. Moslemi M. Reviewing the recent advances in application of pectin for technical and health promotion purposes: From laboratory to market. Carbohydrate Polymers. 2021. V. 254. 117324. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117324.
18. Smolyar V.I. Toksichni efekti harchovih dobavok. Problemi harchuvannya. 2005. №1. S. 5-15.
19. Trahtenberg I.M. Kniga pro otruti ta otruyennya. Naukova dumka. 2000. 368 s.
20. Tronko M.D., Balon YA.G., Simurov O.V. ta in. Cukrozaminniki v harchovih produktah dlya hvorih na cukrovij diabet (oglyad literaturi ta vlasnih doslidzhen). ZHurn. AMN Ukrayini. 2008. T. 14, № 3. S. 470-482.
21. Raksha-Slyusareva O.A., Dyatlov V.V., Slyusarev O.A. ta in. Pidhodi do ocinki yakosti harchovih dobavok, spryamovanih na korekciyu harchuvannya j regulyaciyu sistem organizmu. Doneck: DonNUET. 2010. 193 s.