ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ШКІЛЬНОЇ ФОРМИ В УКРАЇНІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Т.М. ГОЛОВЕНКО
https://orcid.org/0000-0002-1792-9364
О.В. ШОВКОМУД
https://orcid.org/0000-0002-1702-8187
К.О. ПОЖАР

Анотація

Мета. Метою наукової роботи є визначення стану обов'язковості носіння шкільної форми у сучасних закладах початкової та повної загальної середньої освіти України (ліцеї, гімназії тощо), а також аналітичне дослідження нормативно-правових актів, що регулюють вимоги до якості, гігієнічності та безпечності швейних виробів із асортименту шкільної форми.


Методика. Під час дослідження здійснювався детальний аналіз наукової літератури і технічних джерел інформації, тобто діючих нормативних актів, в яких передбачено перелік вимог до якості шкільної форми, за допомогою інформаційних ресурсів та пошукових сервісів в комп’ютерній мережі Internet.


Результати. У статті подано аналітичну оцінку чинної в Україні нормативної документації щодо контролю й оцінювання відповідності форменого одягу та інших видів асортименту одягу для дівчат і хлопців шкільного віку.


Здійснено аналіз практичного досвіду використання уніформи школярів у закладах початкової та повної загальної середньої освіти України, а також визначено їх недоліки і переваги, згідно найбільш розповсюдженій думці у суспільстві. Виявлено, що основними недоліками носіння шкільної форми, є позбавлення учнів індивідуального стилю, урівнюючи всіх, незручність, а в наслідок потреби її частого прання є економічно недоцільною. Головними перевагами даної уніформи являється те, що вона дисциплінує, привчає дітей зі шкільного віку до ділового стилю, не відволікає під час навчання, дозволяє не акцентувати увагу та демонструвати заможність батьків і формує єдність та відчуття однієї команди в межах певного закладу початкової чи повної загальної середньої освіти.


На основі проведеного аналізу, в роботі доведена необхідність створення цільових нормативних документів щодо загальних вимог показників якості шкільної форми, у зв’язку з їх відсутністю, адже певною кількістю закладів початкової та повної загальної середньої освіти все ж таки запроваджено носіння відповідного форменого одягу, як основний костюм школяра.


Наукова новизна. У науковій роботі досліджено нормативно-правові акти України, що регулюють гігієнічність, безпеку і оцінку відповідності форменого одягу школярів у сучасних закладах початкової та повної загальної середньої освіти нашої держави. Висвітлено основні вимоги МОЗ України щодо додержання медичних норм та правил безпеки виготовлення шкільної форми згідно Наказу від 29.12.2012 р. №1138 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Матеріали та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимоги».


Практична значимість. Результати досліджень і аналітична оцінка державного регулювання безпечності та якості шкільної форми можуть бути використані під час розробки цільової технічної документації. Окреслення переліку основних якісних характеристик допоможуть батькам школярів придбати не тільки комфортну, але й безпечну шкільну уніформу, адміністрації закладів початкової та повної загальної середньої освіти свідомо формувати єдині вимоги до зовнішнього вигляду учня у процесі затвердження форменого одягу, а також виробництвам – дотримуватись норм і правил під час технологій виготовлення шкільної форми.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Т.М. ГОЛОВЕНКО, О.В. ШОВКОМУД, & К.О. ПОЖАР. (2022). ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ШКІЛЬНОЇ ФОРМИ В УКРАЇНІ . Товарознавчий вісник, 1(15), 350-360. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2022-15-31
Розділ
ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Біографії авторів

Т.М. ГОЛОВЕНКО, Луцький національний технічний університет

доктор технічних наук, старший науковий дослідник, доцент кафедри технологій легкої промисловості

О.В. ШОВКОМУД, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технологій легкої промисловості

К.О. ПОЖАР, Луцький національний технічний університет

здобувачка вищої освіти кафедри технологій легкої промисловості

Посилання

1. Чи обов’язкова шкільна форма в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/chy-obov-yazkova-shkilna-forma-v-ukrayini/ (27.10.21).
2. Зеленський дозволив учням не носити шкільну форму [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zn.ua/ukr/POLITICS/zelenskiy-skasuvav-nosinnya-shkilnoyi-formi-315074_.html (20.06.2019).
3. Удосконалення процесу проектування комплекту форменого одягу учнів молодшої шкільної групи : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.19 / І. В. Проданчук; Київ. нац. ун-т технологій та дизайну. - К., 2010. - 24 c.
4. Васильєва І. Удосконалення дизайн-проектування шкільної форми для дівчат на основі принципів трансформації / І. Васильєва, О. Дорошенко, О. Васильєва // Актуальні проблеми сучасного дизайну: збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції (20 квітня 2018 р., м. Київ) : у 2-х т. – Київ : КНУТД, 2018. – Т. 1. – С. 316-319. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/10666; https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/10666/1/APSD2018_V1_P316-319.pdf.
5. Дітковська О. А. Розробка методу визначення та оцінки антропометричних параметрів тіла дівчаток молодшої шкільної групи для проектування одягу : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.19 / О. А. Дітковська; Хмельниц. нац. ун-т. - Хмельницький, 2010. - 20 c.
6. Показ шкільної форми в рамках 20-ї ювілейної виставки дитячих товарів «BABY EXPO 2016» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://photo.unian.ua/theme/64062-pokaz-shkolnoy-formy-v-ramkah-20-y-yubileynoy-vystavki-detskih-tovarov-baby-expo-2016.html; https://baby-fashion.ua/.
7. Асоціація «Укрлегпром»/Рекомендації щодо вибору шкільної форми [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukrlegprom.org/ua/news/rekomendacii-shhodo-viboru-shkilnoi-formi/.
8. ДП «Укрметртестстандарт»/Новини [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukrcsm.kiev.ua/index.php/en/press-ua/news-ua/200-school-ua1.
9. Шкільна форма в Україні: історія питання [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://osvita.ua/school/82379/.
10. Вимоги МОЗ до шкільної форми [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://6pol.city.kharkov.ua/medychni-vymogy-bezpeky-do-shkilnoyi-fo/.
11. Державні санітарні норми та правила «Матеріали та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимоги» (Наказ МОЗ України від 29.12.2012 № 1138).