РЕГЛАМЕНТАЦІЯ БЕЗПЕКИ КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ В КРАЇНАХ ЄС ТА УКРАЇНІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О.І.ПЕРЕДРІЙ
https://orcid.org/0000-0002-5464-2020

Анотація

Метою статті вивчення основних вимог щодо експорту косметичних засобів в країни Європи з метою забезпечення просування вітчизняних виробників на світовому ринку.


Методика. Використано методи теоретичного пошуку, системного підходу та логічного узагальнення.


Результати. У зв’язку з можливостями виходу вітчизняних виробників на європейські ринки постає питання широкого розгляду процедури технічного регулювання експорту в ці країни та внесення змін в процедури оцінювання якості косметичних засобів відповідно до вимог регламентів різних держав. У статті проаналізовано основні вимоги нормативних документів країн Європи, США та Канади щодо експорту даної товарної групи,на прикладі губних помад. Встановлено, що стандарти сертифікації  косметичних засобів значно різняться залежно від регіону. Найбільш жорсткими є стандарти США та Великобританії. Контроль ЄС за безпекою декоративної косметики, в основному, стосується регуляторної бази для доступу до ринку, міжнародних торговельних відносин та регуляторної конвергенції. До найбільш суттєвих регламентацій цього регламенту відносять такі положення: посилені вимоги безпеки до косметичної продукції; введення поняття «відповідальна особа»; централізоване повідомлення про всі косметичні продукти, розміщені на ринку ЄС (CPNP); введення повідомлень про серйозні небажані ефекти (SUE); нові правила використання наноматеріалів у косметичних продуктах. Для виконання своїх зобов’язань, передбачених Регламентом ЄС про косметику, компанії повинні виконувати конкретні обов'язки перед тим, як розміщувати товар на ринку, включаючи: оцінка безпеки; надання інформації про товар; відповідність інгредієнтів; достовірність товарної інформації. Крім європейських стандартів виробники часто звертаються до американських стандартів безпечності FDA, який проводить велику кількість досліджень щодо безпечності певного виду косметичних засобів. Українська косметична галузь не лише не відповідає вимогам європейських директив щодо якості та безпеки косметичної продукції та викликає недовіру споживачів, а й не має сучасного нормативно-технічного забезпечення, що провокує відсутність належного контролю та застій розвитку виробництва. Рівень розвитку українського ринку і непрозорість правил торгівлі у парфумерно-косметичній галузі сприяють хаотичному поширенню будь-яких брендів та фальсифікованої продукції. Це, зокрема, зумовлено і застарілими нормами та вимогами чинного законодавства. 


Практична значимість. Визначено основні вимоги щодо якості, безпечності та маркування косметичних засобів  відповідно до вимог європейських нормативних документів. Виокремлення таких вимог значно спростить процедуру підготовки товаросупровідних документів при експортів даної товарної групи вітчизняними виробниками.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
О.І.ПЕРЕДРІЙ. (2022). РЕГЛАМЕНТАЦІЯ БЕЗПЕКИ КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ В КРАЇНАХ ЄС ТА УКРАЇНІ . Товарознавчий вісник, 1(15), 252-263. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2022-15-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ
Біографія автора

О.І.ПЕРЕДРІЙ, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри товарознавства та експертизи в митній справі

Посилання

1. Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on cosmetic products. URL: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/endocrine_disruptors/docs/cosmetic_1223_2009_regulation_en.pdf (дата звернення: 12.09.2021).
2. Tarun Patel, Vipin Kukkar, Amit PatelA. Primer on quality and safety of cosmetics. PHARMATUTOR-ART. 1248
3. L'Oreal defends safety of its lipsticks, after FDA cites high lead content in some products. URL: https://www.nj.com/news/2012/02/loreal_defends_safety_of_its_l.html (дата звернення: 15.11.2021).
4. Sa Liu, S. Katharine Hammond, and Ann Rojas-Cheatham. Concentrations and Potential Health Risks of Metals in Lip Products. Environmental Health Perspectives 2013. Volume 121, Issue 6. 643-a516. https://doi.org/10.1289/ehp.1205518
5. Kordiyaka YM, Baitsar RI Problems of technical regulation of the cosmetics industry. Standardization, certification, quality. 2016. №2. С. 38-43.
6. What is BDIH? URL: http://www.eos.ua/o-kompanii/chto-takoe-bdih/ (дата звернення: 05.11.2021).
7. The COSMOS-Standart official documents. URL: https://www.cosmos-standard.org/about-the-cosmos-standard (дата звернення: 05.12.2021).