ОЦІНКА ЯКОСТІ КОСМЕТИЧНИХ КРЕМІВ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ У ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖАХ М. ОДЕСА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І.А.МАРТИРОСЯН
К.А.ЛОСЄВА
Л.О.КРУПИЦЬКА

Анотація

Мета. Вивчення споживчих переваг та оцінювання якості косметичних кремів вітчизняного та  імпортного виробництва, що реалізуються у торговельних мережах м. Одеса.


Методика. Дослідження проводились за допомогою стандартних методик, викладених у діючих нормативних документах. Для визначення показників споживних властивостей використовували органолептичні,  фізико-хімічні та мікробіологічні методи дослідження відповідно до чинної вітчизняної та міжнародної документації.. 


Результати. Показано, що вітчизняні та міжнародні нормативно-технічні документи потребують гармонізації, оскільки мають розбіжності у показниках безпечності. Проведено соціальне опитування з метою виявлення споживчих переваг косметичних кремів. На основі даних опитувань обґрунтовано вибір зразків для оцінки якості та безпечності косметичних кремів, які реалізуються у торговельних мережах м. Одеса. Встановлено, що за маркуванням,  мікробіологічними та фізико-хімічними показниками всі досліджувані зразки відповідають вимогам міжнародних та вітчизняних нормативів. Оцінку «відмінно» не отримав жоден з досліджуваних зразків. ТМ «Niveа» та ТМ «Green Way» отримали оцінку «добре», але ТМ «Green Way» отримав кращу оцінку, ніж  відома ТМ «Niveа». ТМ «Aroma» отримала оцінку «задовільно», що пояснюється невластивим кольором та запахом косметичного крему, який має дуже яскравий зелений колір та інтенсивний запах ароматизаторів, невластивий для кольору і запаху оливкової олії. Встановлено, що наявність грибка Penicillium, виявленого при проведенні досліджень, може вказувати на органічні компоненти у складі косметичного засобу.


Також, було встановлено органолептичним методом, що косметичний крем ТМ «Aroma» ізраїльського виробництва має у складі ароматизатори та синтетичні барвники, які невластивості назві та компонентному складу крему і потребує подальших хімічних досліджень для встановлення факту якісної фальсифікації.


В перспективі пропонується дослідження споживних властивостей косметичних кремів із врахуванням фізико-хімічних властивостей відповідно до типу шкіри.


Наукова новизна. Встановлено необхідність проведення досліджень якості косметичних кремів із врахуванням водневого показника відповідно до типу pH шкіри людини.При проведенні органолептичних досліджень, рекомендовано враховувати такі показники як відчуття після використання, і зволожуючий та пом’якшуючий ефект.


Практична значимість. Запропоновані дослідження можуть бути використані під час сертифікації косметичних кремів та внесені у діючі нормативні документи.


Отримані результати досліджень можуть бути використані для подальших маркетингових досліджень, а також можуть бути використані при виявлення фальсифікатів продукції.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МАРТИРОСЯН, І., ЛОСЄВА, К., & КРУПИЦЬКА , Л. (2020). ОЦІНКА ЯКОСТІ КОСМЕТИЧНИХ КРЕМІВ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ У ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖАХ М. ОДЕСА. Товарознавчий вісник, 1(13), 171-184. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2020-13-14
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ТА СИРОВИНИ
Біографії авторів

І.А.МАРТИРОСЯН, Одеська національна академія харчових технологій

старший викладач кафедри товарознавства та митної справи

К.А.ЛОСЄВА, Одеська національна академія харчових технологій

студентка кафедри товарознавства та митної справи

Л.О.КРУПИЦЬКА, Одеська національна академія харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент кафедри товарознавства та митної справи

Посилання

1. Косметичні фейки. Електронний ресурс. – Режим доступу: https://efimir.ru/2019/01/29/kosmeticheskie-feyki-ili-chto-za-himoza-vash-krem/
2. Состав косметики та шкідливі речовини. Електронний ресурс. – Режим доступу: http://lavida. ru/beauty. php?cod=109
3. Хребтань А. Б., Кучинська А. Н. Дослідження якості і безпеки косметичних кремів для рук . Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія "Технічні науки". 2012. № 3 (59). С. 55-62.
4. Вишникина А. В., Лихолат А. А. Хімічна експертиза якості косметичних засобів, що імпортуються в Україну. Вісник Академії митної служби України. Серія "Технічні науки". - 2009. № 1. С. 55-62.
5. Прокопенко В. П. Дослідження хімічного складу косметичних засобів. Імідж сучасного педагога. 2013. № 6. С. 35-36.
6. Полонська Т.А., Радзієвська І.Г. Дослідження складу олійної фази косметичних засобів. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. НТУ «ХПІ». 2015. № 62 (1171). С. 150–154
7. ДСанПін 2.2.9.027–99. Санітарні правила і норми безпеки продукції парфумерно-косметичної промисловості. Державні санітарні правила та норми
8. Regulation (EC) No. 1223/2009 Of the European Parliament and of the council on cosmetic products